Dekorasyon

Bali’de bohemmania

Brigitte Raben gibi trendler hakkında sağlam bir bakış açısına herkes sahip olamayabilir. Moda alanındaki stil kodlarını dekorasyona uyarlamayı başarabilen Raben’in Bali’deki egzotik evinde ise sadece gerçek bir bohem kadının ayak izlerine rastlıyorsunuz.

Rabens_0013

ASMA KAT ANA YAŞAM ALANI  Brigitte Raben, evin asma katında bir çalışma odası tasarlamış. Bu mekanda da evin geneline hakim, etnik ama sade, dingin ve sevimli bir tarz hissediliyor. Raben tarafından Brezilya’da keşfedilen hamak, manzaranın keyfine varmak için ideal.

Brigitte Raben’in en büyük özelliği, çevresini saran hayata yaklaşımı ve yoluna çıkan detayları fark edebilme yeteneği. Stili ise oldukça sade ve kişisel. Brigitte Raben yılın büyük bölümünü evinde geçirse de, dünya onun çalışma alanı. Bali’de en beğendiği yer, 200 m2 kullanım alanına sahip ve etnik öğelerle dekore ettiği bu güzel evi. Gerçek Bali tarzı dekorasyon anlayışında duvar bulunmadığı gibi bu mekanda da açıklık ve geniş mekanlar öncelikli, var olan pek az duvar ise beyaz renge boyanmış. Bu büyüleyici mekana, eşine az rastlanır nitelikteki obje ve mobilyalar kişilik kazandırıyor. Zemin kat yüzeylerinde tercih edilen seramik, asma kat ve üst katta yerini tik malzemenin sıcak dokusuna bırakıyor. Brigitte Raben tarafından mekana kazandırılan tüm yaratıcı değerlere bu tercihler sade bir fon oluşturuyor.

2_2_2

ZEMİN KAT ANA YAŞAM ALANI  Evin giriş katında; ana yaşam alanı, yatak odası ve banyo bulunuyor. Kanepelerin üzerinde yer alan desenli yastıklar Rabens Atelier’de satılmakta. Bu kata hakim olan şık bohem tarz, yine tüm detaylara yansıyor.

2_2

YEMEK ALANI VE MUTFAK  Mutfak ve yaşam alanı açık geçiş  sayesinde birbirine bağlanıyor. Yemek masası ve çevresinde yer alan banklar %100 dönüşümlü ahşap ile yapılmış. Tolix sandalyeler ortama sade şık bir denge kazandırıyor.

Raben’in tarzı, dünyanın dört bir yanına gerçekleştirdiği seyahatlere, özellikle de Asya gezilerine dayanıyor. ‘Benim için evde aksesuar demek, her şey demek. Küçük detaylar büyük çerçeveyi oluşturur ve evin şekillenmesini sağlar. Beni saran detaylar ise sade ve sevimli objelerle yaşama eklenen renkli dokunuşlardan oluşuyor. Sahip olduğum tüm bu parçaları dünyanın farklı köşelerine yaptığım seyahatlerde biriktirdim’ diye anlatıyor. Brigitte Raben tüm bu seyahatleri sırasında sadece evi için seçim yapmakla kalmamış, kendi mağazası için de gerekli hikayeyi oluşturmuş. ‘Uzun yıllar boyunca sahip olduğum pek çok parçanın benim için anlamı büyük. Örneğin evimdeki bir yastık kılıfı, heykel ya da halı gibi’ diye belirtiyor Brigitte Raben.

Rabens_0001

YATAK ODASI  Brigtte Raben, yatağı sineklerden korumak için beyaz tül cibinlik kullanmış. Hemen yanında Nepal’de keşfedilen ve Rabens Atelier’de satılan turkuaz dolap, kapağında asılı elbiselerle rahat bir stile sahip.

2_3 copy

BANYO  Banyo duvarlarında koyu gri renk tercih edilmiş. Bu da, zemindeki sıcak seramik döşeme ile uyumlu bir birliktelik içinde.  Şık havlular raflarda yerini almış. Özel yapım duş teknesi mekana şık bir hava katmış. Tavandan uzanan bir çift metal askı ile havluları kurutmak kolaylaşmış. Eski büyük yeşil şişe Rabens Atelier’de satılan parçalardan.

Renklerle yaratılan akış
Moda tasarımı mı yoksa aksesuar mı diye sorarken Brigitte Raben’in moda konusundaki aktif tavrını unutmamak gerek. Onun için yaşam alanı tasarımı, zamanın eğilimlerine hakim bir yaklaşımla mekana kişilik ve renk kazandırmak. Renklerle oynamayı ve renkler tarafından kuşatılmayı seviyor Raben. Koleksiyonları ise bohem renkler diyarına uzanıyor. ‘Renkleri seviyorum ama evde sakinliğe de ihtiyaç duyuyorum. Dinginlik ve huzur dolu bir atmosfer için denge gerekli. Ayrıca aynı tarzı farklı mekanlara dikte etmek mümkün değil. Mekanın neye ihtiyacı olduğunu keşfederek sonuca ulaşmak mümkün’ diye anlatıyor Brigitte Raben ve ‘Genellikle öğeleri karıştırmayı severim. Bunu yaparken de renkler ilk sırada gelir. Bu şekilde mekanda, dinginliği kaybetmeden bir akış sağlamak mümkün olur. Bir örnek vermek gerekirse, yatak odamı dekore ederken yatağımın yerini ve şeklini belirleyerek işe başladım. Odayı koyu renk ahşap malzemeyle doldurmak yerine turkuaz bir dolap kullandım ve mekan genişliğini hissettirmeye gayret ettim. Genel olarak stilleri karıştırmayı ve sonunda biraz ‘bohemmania’ mekanlar tasarlamayı seviyorum. İyi bir enerji yarattığı kanısındayım’ diye de ekliyor.

Şans eseri kurulan Raben Atelier
En çok hoşlandığı şey ne diye soracak olursanız, tüm işleyişin bir parçası olmak şeklinde tanımlayabiliriz. Sadece işin sonucuyla ilgilenen biri değil Raben. Onun için işin tüm aşamalarında enerjiyi hissedebilmek çok önemli. ‘Rabens Saloner’ için doğru ve yerinde tasarımlar hazırlamaya başladığında, moda koleksiyonlarına her seferinde eve dair tasarımlar eklemeye başlamış ve bu parçalar da tıpkı moda tasarımları gibi beğeni kazanmış. Böylece markası için yeni siparişler aldıkça, Raben Atelier adı altında sadece iç mekan tasarımları üreten bir showroom açmaya karar vermiş.

Sonunda…
2006 yılında Raben Saloner markasını hayata geçiren Brigitte Raben; Avrupa, Avustralya ve Amerika’ya yayılarak dünyanın farklı kentlerinde Rabens Saloner markasını ulaşılabilir hale gelmiş. 2010 yılı baharında kurulan Rabens Atelier’de ise dekorasyona dair her şey mevcut. İç mekanlar için yeni trendin ne olacağını sorduğumuzda, pek çok tarzın mutluluk ve barış içinde bir arada barınacağı dekorasyon çözümleriyle karşılaşacağımızı dile getiriyor ve ‘Bence bu dönemde kişisel dokunuşlar her zamankinden daha fazla önem kazanacak’ diyor.

YAPIM LYKKE FOGET  FOTOĞRAFLAR MORTEN HOLTUM  DERLEYEN REVNA ÖZCAN