Portre

Geleceğin antika parçalarını yaratıyor!

TASARIMCI BEGÜM KIROĞLU

Begüm Khan markasının kurucusu ve tasarımcısı Begüm Kıroğlu, Şanghay’da yaşayan genç bir yetenek. ‘Hikayesi, karakteri, ruhu olan ve gelecekte antika olarak anılabilecek değerli parçalardan oluşan koleksiyonlara imza atmak istiyorum’ diyen tasarımcı ile hayranı olduğu Çin kültürü, ilham kaynakları ve Şanghay – İstanbul hattında süregelen projeleri hakkında konuştuk.

BK3

Yaratıcılığı nasıl tanımlarsınız? Tasarımcının geçmişi, hayalleri, vizyonu ve duygularının bir birleşimi. Kontrol dışı gelişen bir refleks…

Bilgi akışınızı nereden sağlarsınız? Açıkçası bilginin günümüzde tek bir yerden değil, aynı anda pek çok yerden bir araya gelip oluştuğunu düşünüyorum. Seyahatler, müze ve galeriler, ilgilendiğim konularla ilgili topladığım kitaplar, enteresan insanlarla yaptığım sohbetler, bulunduğum şehirlerin ruhu, filmler ve internet benim en büyük bilgi kaynaklarım.

Tasarımcı olmak çocukluk hayaliniz miydi? Osmanlı eserleri koleksiyoneri olan bir ailede büyüdüm. Çocukluğumdan beri ailemle birlikte antika dükkanları, bit pazarları, müzayedeler, galeriler ve müzelerde oldukça vakit geçirdim. Sanatla hep iç içeydim ama tasarımcı olmak gibi bir hayalim yoktu. Zaman içinde eski dünyanın eserleri ve yaratıcılığı, doğduğum kent İstanbul ve yaşadığım kent Şanghay’ın beni tasarıma ittiğini düşünüyorum. Tasarımcı olmak ya da marka kurmak gibi bir hayalim yokken, kendimi kol düğmeleri tasarlarken buldum ve Begüm Khan markası doğdu.

BK4

Tasarım ve trendler hakkında ne düşünüyorsunuz? Günümüzde tasarım dünyası fazla kitlesel bir hal aldı; tasarımlar ve insanlar gittikçe birbirine benzemeye başladı. İnsanların böyle bir ortamda daha kişisel lükslere, stillerini ortaya koyan özel ürünlere ihtiyacı olduğunu ve trendlerin de bu yöne doğru gideceğini düşünüyorum.

Şu sıralar hangi müzikler eşliğinde çalışıyorsunuz? Çin Astrolojisi ve Chinoiserie koleksiyonu üzerine çalışırken Şanghay’ın en popüler olduğu ve bütün dünyanın Şanghay’a akın ettiği 1920’ler Art Deco dönemi divalarının şarkılarının olduğu albüm arka planda hep çalar. ‘Şanghay’a gelen herkesin saklayacak bir şeyi vardır!’ diye bilinen bir cümle vardır. Bu müzikleri dinlerken aklıma hep bu cümle geliyor. Shanghai Lounge Divas, beni 1920’ler Şanghay’ının ihtişamına ve gizemine götürüyor. Ayrıca en sevdiğim film In the Mood for Love’ın albümü de en sık dinlediklerim arasındadır.

En son hangi kitapları okudunuz? Alicia Drake’in ‘The Beautiful Fall’, Yu Hua’nın ‘Brothers’ ve Laura Tyson Li’nin ‘Madame Chiang Kai Shek’ isimli kitaplarını okudum.

bk5

En son ne tasarladınız? Çıkış noktası / fikri neydi? 6 yıldır Çin kültürü üzerine master yapmak için geldiğim bu şehirde yaşıyorum. Çin tarihi, sanatı ve kültürünün zenginliği benim en büyük ilham kaynaklarım. En son Çin Astrolojisi’nden yola çıkarak keçi, ejderha, at, domuz ve horoz gibi hayvan figürlerinden oluşan bir kol düğmesi koleksiyonu tasarladım.

Dekorasyon ve moda dergileriyle aranız nasıl? Görsel yönüm ve hafızam çok kuvvetli. Dergilerin beni çok beslediğini ve güncel tuttuğunu düşünüyorum. Fırsat buldukça okumaya vakit ayırıyorum. Tatler UK, Porter Magazine, World of Interiors, Gentlewoman, Paper Mag, Time Out Shanghai, Elle, L’Officiel ve Vogue her ay kesinlikle göz attığım ve takip ettiğim yayınlar diyebilirim. Dergilerin eve teslim edilmesi ve dergileri masamda bulmak benim için ayın en heyecanlı anlarından biri. Online olarak dergi okusam da, baskısı kaliteli, içeriği zengin bir dergiyi fonda hoş bir müzik, güzel bir koku ve sıcak bir içecek eşliğinde okumanın keyfini hiçbir dijital ekran veremez.

Begüm Khan koleksiyonlarını nerelerde görebiliriz? Aralarında Harvey Nichols, Joyce, Assouline ve The Hour Glass gibi önemli mağazaların bulunduğu 10 ülkede 18 satış noktasında görebilirsiniz. (www.begumkhan.com)

YAPIM RANA KORGÜL