Dekorasyon

Alaçatı’da modern bir kimlik

Alaçatı’nın dar sokaklarından birinde, yüksek taş duvarların ardında saklı olan bu iki katlı ev; gölgeleri, kuytu alanları ve tek plan çözümlemeleri ile fonksiyonel bir yaşamın anahtarına sahip.

_TUM3063

MUTFAK Açık plan şeklinde düzenlenen mutfaktaki brüt beton mutfak tezgahı ve dolaplar özel yapım. Bu mutfağın en önemli özelliği her mevsim aydınlık olması.

Alaçatı’nın henüz el değmemiş dar sokaklarından birinde, eski evlerin arasında gizlenmiş bir sığınak. Bir yanında mahallenin yaşlı teyzelerinin görüntüsü, diğer yanda alabildiğince uzanan taş duvarlar. Tam ortada ise bahçe içinde 220 m2 kullanım alanına sahip, iki katlı bir yapı. İngiltere’de yaşayan ama yaz mevsiminin iki ayını Alaçatı’da geçiren bir çifte ait olan evin mimari tasarımı ve iç mekan düzenlemesi FD Mimarlık sahibi dekoratör Funda Düzgün Arkas’e ait. ‘Ev sahipleri hiçbir şekilde tasarıma müdahale etmedi, eski haliyle anahtarı teslim edip, bitmiş halini gördüler’ diyen Düzgün, projeyi görünce neler hissettiğini şöyle anlatıyor: ‘İlk gördüğümüzde çok keyifli bir hale getirebileceğimizi biliyorduk. Her zaman söylediğim gibi, bir evi ev yapan içinde yaşayanlardır ancak her evin bir karakteri ve tarzı olmalı. Hiçbir ev birbirinin aynısı olamaz, olmamalı da… Kendi ruhu ve karakteri olmalı. Burası Alaçatı’nın dar sokaklarına sıkışmış, ruhu olan son derece sevimli bir yer. Hemen yan evdeki Fatma Teyze’nin sabahları gözleme getirmesi, karşı komşunun çiftlik yumurtası vermesi sizi çok eskilere götürüyor. Aslında gerçeği yaşıyorsunuz burada, gürültü ve kirlilikten uzak güzel insanların içinde, gerçek insanların yanında.’

_TUM3073

SALON Ev sahiplerinin renkli ve özgür kişiliğinden izler taşıyan salonda kullanılan kiremit rengi kanape by Kepi’den alınmış. Perdeler Degrape’de yaptırılmış. Gri, siyah ve beyaz renklerin hakim olduğu evde kırmızı detaylar kullanılarak eve dinamik bir hava katılmış.

Funda Düzgün Arkas, dar cepheli yapının restorasyon öncesinde dış ve iç cephelerinin harap durumda olduğunu söylüyor. ‘Proje ve restorasyon geceli gündüzlü iki ay sürdü. Özellikle koruma düşüncesinden yola çıktık’ diyen dekoratör, yapının ön cephesinin ilk dönemin özelliklerini yansıtacak şekilde restore edildiğini vurguluyor. Evin girişinde zemini taş döşeli şirin bir avlu bulunuyor. Sabah saatlerinde oldukça güneş alan ve pek çok çiçek dikilen bu bölüme sadece bir yemek masası konulmuş. Bu katta açık mutfaklı bir salon, misafir yatak odası ve misafir tuvaleti bulunuyor. 220 m2 genişliğinde ve üç yatak odası bulunan evin iki odası misafirler için, diğeri ise ev sahipleri için düzenlenmiş.

_TUM3008

EBEVEYN YATAK ODASI Tüm aydınlatmalar Paris ve Milano’daki fuarlardan alınmış, yataklar ise FD Dekorasyon’un kendi atölyesinde üretilmiş.

_TUM3000

MİSAFİR YATAK ODASI Beyaz duvarlar misafir yatak odasına sadelik katmış. Bu odanın banyosu mekana derinlik vermesi için camekanlı olarak tasarlanmış.

Evin yaratıcıları sözlerini şöyle tamamlıyor: ‘Kullanılan eşyaların çoğu yurt dışından toplama. Her gittiğim ülke, fuar ya da eskicilerden topladığımız malzemeler için büyük bir depomuz var, geniş bir stoğa sahibiz ve bu tip kısa sürede teslim edilecek projeleri depomuzdan ve atölyelerimizden tamamlıyoruz.’

YAPIM KAROLİN APİK FOTOĞRAFLAR TUNÇ SUERBAŞ