Stil

Gölgeye kaçanlara yeni deko – duraklar

Bodrum ve Alaçatı, tatil evi hayalini kuranların iki büyük hedefi. Provans mobilyalar, Akdeniz ve Ege ruhu taşıyan aksesuarlar, kitaplar, mumlar, kıyafetler derken aynı zamanda keyifli birer alışveriş rotasıdır bu iki belde. Hele de deniz işleri bitmiş, akşam yemeğine doğru devam ederken…

Renkli dünya

Sign In Store, Alaçatı’nın keyifli dekorasyon duraklarından biri olarak öne çıkıyor. Mağazanın sahibi Yasemin Astarcıoğlu ile kısa bir söyleşideyiz.

11

Alaçatı… Eski ve yeninin buluştuğu bir kasaba. Bakış açınıza bağlı olarak sokakta hala evlerinin önünde çekirdek yiyen kadınları gördüğünüzde Alaçatı çok naif bir yer, şık ve farklı mağazaları gördüğünüzde ise çok avangard bir yer. Bu anlamda beni çok etkiliyor.

Kuruluş teması… Geçtiğimiz yıl ilk mağazamı açtım. Bu yıl da tam karşısına ikincisini… Zaten Alaçatı’da ailemize ait mağazalar vardı ancak ben iki yıldır kendi kanatlarımla uçuyorum. Artık kendi seçtiğim tasarımcı ve ürünleriyle yoluma devam ediyorum.

Ürünler… Mağazalarımda pek çok tasarımcının ürünlerine yer veriyorum ama kendim tasarım yapmıyorum. Nasıl ve neye göre karar verdiğime gelince, beğendiğim tasarımları seçiyorum. Bu anlamda doğru bir gözüm olduğunu, neyin trend olabileceğini hissedebildiğimi düşünüyorum.

Dekorasyon… Burası Çizge Mimarlık tarafından tamamen restore edildi ve sonunda bu hale geldi. Taş duvarları olduğu gibi bırakıp yalnızca boyayarak dokuya sadık kaldık. Endüstriyel ürünler kullandık. Alaçatı ve Hacımemiş Mahallesi’ne modern bir soluk getirdiğimizi düşünüyorum.

Hayaller… Burada ilk hayalimi gerçekleştirdim. Şimdi hedefim ve en büyük hayalim, Sign In Store’u New York Soho’da açmak. Bununla ilgili çalışmalarımız başladı ve kısa süre içinde gerçekleşeceğini umuyorum.

Çizge Mimarlık diyor ki… ‘Klasik Alaçatı mekan tasarımından sıyrılıp her detayı özel olarak Çizge Mimarlık tarafından tasarlanan bir alan yaratıldı. Projeyi tasarlarken mağaza kimliği ve yapının tarihi dokusuyla örtüşen yaratıcı bir anlayışla yola çıktık. Gerek mekanın iç mimarisinde kullanılan dokular gerek mobilyalarda ve konstrüksiyonda seçilen malzemeler, hepsi eskinin içinden ortaya çıkan yeniliği yansıtmaya odaklı. Duvarlarda özel serpme beton dokusunun içine gizlenmiş antik motifler ve tavanda kurgulanan eski doku, mekanda mistik bir hava yaratıyor. Yapıda restorasyon sırasında ortaya çıkan orjinal şömine, tavandan sarkıtılan özel tasarım mumluklarla ve oksitlenmiş renk uygulamalarıyla mekanın tasarım konseptini destekler nitelikte.’ (www.signinstore.com)

Önce alışveriş sonra yemek

Sanat, mimari ve yaratıcılıkla ilgili keşif ve keyiflerini Bazen@Alaçatı’da toplayan Banu Maga ile yeni mağazası ve Kapari Bahçe adlı restoranında buluştuk…

22

Alaçatı… Ailemle birlikte hem tatil hem iş yaptığım, dostlarımla birlikte vakit geçirdiğim, günleri çok uzun yaşadığım, bana enerji veren ve kendimi özgür hissettiğim bir yer.

Kuruluş teması… Bazen@Alaçatı, şimdiye kadar yapmaktan keyif aldığım ve eğitimini aldığım tüm konuları birleştirebildiğim bir platform olarak Mayıs 2013’te kuruldu. Bu sene yan tarafı da bünyemize ekleyerek hem mağazayı genişlettim hem de Kapari Bahçe adında bir restorana dönüştürdüm.

Ürünler… Gezip gördüğüm sergi ve müzelerden, takip ettiğim sanatçı ve tasarımcıların eserlerinden bir koleksiyon oluşturdum diyebilirim. Kendi ürettiklerimi ise sadece sergiliyorum. Farklı konularda beğendiğim tasarımcıların ürünlerini farklı kitlelerle buluşturuyorum.

Tasarımcılar ve markalar… Takı ve mücevherde; Urart, Alef, Zeynep Erol, Nahara, Örge Tulga, Janset Bilgin, Tohum, Boğa, EliEli Gioielli. Sanatta; Birsen Canbaz – seramik, Fy – Shan Glass Studio / Feleksan Onar – cam, Zeynep Erol – heykel, Tina Varon – heykel. Dekorasyonda; Zeytin vs, Odun Design, Mesele. Giyim ve aksesuarda; Auvintage by Ahu Yağtu, Bahar Korçan, Chez Bo Şebnem Çapa, Nefes, Zeyyn, Chu Chubag, Life List t-shirt, Ceylan İnsel t-shirt, Sedef Çalarkan t-shirt, Sherbet Design – plaj giysisi, Crystal&Marble – çanta, Maia – çanta, Rumisu – eşarp ve Triwa – gözlük.

Dekorasyon… Klasik bir mağaza yerine içinde olmaktan hoşlanacağım bir mekan olarak dekore etmeye özen gösterdim. Eski buzdolabı, fırın, tavandan sarkan zincirler, vintage vestiyerler, sandıklar, ahşap masalar ve aynalar kullandım. En çok hoşuma giden anektot ise çocukluğu burada geçen, fırının eski sahibinin oğlunun kendi oğlunu buraya getirip gezdirmesi oldu…

Felsefe… Mekan tasarlamaktan oldukça zevk alıyorum. Önce bir süre içinde yaşar ve düşünürüm, kafamda tasarlamaya başlarım. Gezip gördüğüm yerlerden ilham alarak nasıl bir mekan olacağını hayal ederim. Daha sonra uygulamaya başlarım ama hiçbir zaman ‘Tamam oldu!’ demem. Hep bir şeyler ekler ya da çıkarırım ve her seferinde sanki eskiden beri böyleymiş hissi veren mekanlar yaratmaya özen gösteririm.

Kapari Bahçe… Bazen@Alaçatı için yeni bir mekan arayışına girdiğim zaman, içinde kafe olan bu atölyenin sahibiyle zaten komşuyduk. Kafeyi işletmeye karar verince kullanılmayan bahçeyi de düzenlemek istedim. Bahçedeki kalıntıları aynen koruyarak bir alan yarattım. Buranın cazibesi, doğallığı. Sanki evimizin bahçesi, arkadaş ve dostlarımızı keyifle ağırlayabildiğimiz bir mekan. Kapari Bahçe, Ege mutfağını ve suyun iki yakasını sunan, Yunan şefimizin hazırladığı özel lezzetlerle keyiflenen bir restoran… (www.bazen.com.tr)

Doğallık gibisi var mı?

İstanbul’da her şeyi geride bırakıp Bodrum’a yerleşen Işıl Tan ile gönlünü vererek yarattığı Hatice Teyze Doğal Ürünler markasının Türkbükü’ndeki mağazasındayız…

222

Bodrum… Sadakat ve samimiyeti bulduğum yer.

Türkbükü… Türkbükü Köyü’nün içindeyim ve buraya bayılıyorum. Ne alışveriş merkezi ne de absürt bir yapılaşma var. Hala köy olmasının verdiği güzellik ve bol oksijen söz konusu. Sabah işe giderken bile inekler, keçiler yolda… Daha ne olsun!

Kuruluş teması… Araştırma ve öğrenme yıllarımı saymazsak markayı yaratalı 3.5 yıl oldu ama dükkanı 2 ay önce açtım. Başarılı bir PR’cıyken tüm düzenimi, sevgilimi, arkadaşlarımı geride bırakarak kırsal hayata yani zeytin ağaçlarına, köylülere, eşeklere ve keçilere gözlerimi açmaya karar vermek çok da kolay olmadı elbette. Ayrıca her şeyden önemlisi annemin adını yaşatmak istedim.

Ürünler… O kadar çok çalışıyor ve her gün o kadar çok şey öğreniyoruz ki anlatamam. Şahane bir ekibim var, özellikle üretim müdürümüz İbrahim Zeybek oldukça bilgili. Birbirimizi zorlayıp duruyoruz ve yeni mahsüllerimizi bitirip seneye nasıl ürünler yapacağımızı planlıyoruz. Tüm ürünlerimiz el ve ev yapımı. Ticari kaygılardan öte, içeriğe önem vererek üretim yapıyoruz. Örneğin sabunlarda kullandığımız zeytinyağı, 0.8 naturel sızma zeytinyağı. Ayrıca hayvansal yağ ya da renklendirici boya kullanmıyoruz. Burada hedefimiz, anneannemizden dedemizden gördüklerimizi mümkün olduğunca yeni nesile çok daha sağlıklı şekilde ulaştırabilmek.

Dekorasyon… Tamamen köy şartlarında yaşadığımız için elimizdeki malzemelerle dekorasyonu tamamladık. Sadece zeytinyağı için özel krom tanklar yaptırdım ki insanlar tadına bakarak satın alabilsin ve hatta öğrenebilsin.

Müşteri çeşitliliği… Müşterilerimiz arasında kendisine, ailesine ve özellikle çocuğuna özen gösteren herkes var. Yeni nesil oldukça bilinçli. Ayrıca devir sosyal medya devri, bizi buluyorlar ve her gün pek çok teşekkür maili alıyoruz.

Hayaller… Hayalimin başlangıç noktası burası. Bir sürü hayvanımla beraber kocaman bir bağ evi ya da çiftlik hayal ediyorum, 1 – 2 seneye kadar umarım gerçekleşir.

Yeni hedefler… Yepyeni zeytinyağı ve sabun çeşitleriyle hepinizi şaşırtacağız. Her gün yeni bir fikirle güne merhaba diyoruz.

Hayat felsesi… Her şey ‘zamanında’ güzel diyen herkesi efsanemizin kahramanı olarak görmek istiyoruz. (www.haticeteyze.com)

Bahçeye gidelim

9 ay önce açılan Veranda Bahçe’nin sahibi Didem Harman, aile firması Taş Design’da kazandığı şık dekorasyon anlayışını burada devam ettiriyor.

333

Bodrum… Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da en güzel sahil beldelerinden biri. Sürekli bir gelişim ve büyüme halinde. Dört mevsim yaşanır hale gelen Bodrum, bu büyümeye paralel olarak dünya markalarını da kucaklamaya başladı. Sakin ve huzurlu yaşamın içindeki bu zenginliğin bir parçası olmak hoşuma gidiyor.

Kuruluş teması… Ailem bu sektörde uzun yıllardır hizmet veren Taş Design’ın kurucusu. Çocukluğumdan beri işim bu aslında. Babam Ali Harman markayı Bodrum’a taşıyınca bir süre İstanbul’da kaldım ama sonra ben de taşındım. Şimdi kendi markamla devam ediyorum ve bu daha çok hoşuma gidiyor.

Ürünler… Bodrum Veranda Bahçe olarak ithal bahçe mobilyaları sunuyoruz. Farklı ülkelerden tasarımlarını çok beğendiğim birkaç markanın ürünlerini getiriyorum ve çeşitliliğe özen gösteriyorum. Kanepeler, şezlonglar, masalar, sandalyeler, sehpalar, şemsiyeler ve benim favorim olan salıncaklar mevcut. Tüm bunları değişik aksesuarlarla birlikte sunuyoruz.

Dekorasyon… Bilgi ve becerisine güvendiğim için Bodrum Veranda Bahçe’de yaptığım her değişikliği babamla paylaştım. Gerek dekorasyon gerek teşhirdeki mobilyaların sunumu konusunda babamın tecrübesi ve kendi zevkimi harmanladık diyebilirim.

Müşteri çeşitliliği… Uzun yıllar bu sektörde olduğum için oldukça geniş bir müşteri portföyüm var. Bodrum Veranda Bahçe kurulduğunda dostlarım da beni hiç yalnız bırakmadı.

Hayaller… Henüz yeni bir markayız ama şu an bile hiçbir günümüz yalnız geçmiyor. Gün geçtikçe mekanın ve dostlukların daha da güzelleşeceğine inanıyorum.

Yeni hedefler… Yola yeni çıkan herkes gibi ben de markamın büyümesini istiyorum. Bahçe mobilyasında çeşitlilik ve kalite denildiğinde Bodrum Veranda Bahçe’nin akla gelmesini umuyorum.

Hayat felsefesi… Bugüne kadar yaptığım her işte kılavuzum ‘samimiyet’ oldu. İnsanlara karşı sevgi dolu, değerlerine de saygılı oldum ve ilişkilere önem verdim. Bu da çıktığım her yolda başarılı olmamı sağladı. Arkama baktığımda pek çok güzel anım ve değerli dostum olduğunu görüyorum. (www.verandabahce.com)

Köşedeki mutluluklar 

14 sene önce Alaçatı’ya Köşe Kahve’yi hediye eden, bitişik dükkana da Köşe Dükkan’ı açan Tomris Maravent ile bir araya geliyoruz…

4444

Alaçatı… Tutkulu bir sevginin tanımı zor. Köy ve şehir hayatının zaman zaman harmanlandığı, çoğu zaman ise masmavi bir göğün altında sakin, gürültüsüz ve mis gibi kokuların içinde sevdiğim dostlar, komşular, konuklar ve sokaktaki kediler, köpekler ve kumrularımın eşliğinde bir mutluluk Alaçatı.

Kuruluş teması… Alaçatı’ya yerleşme kararıyla İstanbul’da bıraktığım, çok da sevdiğim uğraşıma yeniden dönme vakti geldi diye düşündüm ve Haziran 2013’te Köşe Dükkan’ı açtım. Daha önce dekorasyon dünyasında Ev+ ile bir marka yaratmıştık ve kendine özgü bir tasarım vizyonu vardı. Doğal olanı ve mutlu edeni severim. Köşe Dükkan’ın da bu nosyonu devam ettirmesini istiyorum.

Ürünler… Köşe Dükkan, Alaçatı’da yaşayanların ihtiyaç duyacağı ve konuk olarak gelenlerin de beğenerek evine götüreceği ürünler sunuyor. Şu anda ağırlıklı olarak Avrupa’dan seçerek oluşturduğum iç – dış mekan ürünleri ve ev aksesuarları bulunuyor. İthal ürünlerimiz Türkiye’de sadece Köşe Dükkan’da bulunan koleksiyon ürünler ve ayrıca Beegoddess, Örge Tulga, Clea tasarımları ve Devon@Devon ürünleri de mağazamızda mevcut. Öney Concept ve Ev+ ise keyifle sunduğumuz diğer iki Türk firma. Kış sezonu ile birlikte, sadece %100 keten üzerine tasarlanan küçük bir tekstil koleksiyonu da sunacağım.

Müşteri çeşitliliği… Konumu nedeniyle ziyaretçisi bol bir dükkan burası. Alım yapan müşteriler ise İzmir, Çeşme, Alaçatı ve Bodrum’daki ev sahipleri, mimarlar ve yeni açılacak mekanların sahipleri. Bununla birlikte geçtiğimiz kış sezonunda Alaçatı’ya yurt dışından gelen konukların alımları da beni çok memnun etti. Ayrıca uzun zamandır Alaçatı’da olduğum ve Köşe Kahve dolayısıyla da güzel dostlar kazandığım için hem ürün gamım hem müşterilerim giderek artıyor.

Hayaller… Köşe Dükkan henüz hayalini kurduğum noktaya erişmedi, şu an nefesi kesilmeyecek bir koşuda…

Tasarım felsefesi… Sade forma sahip, doğal malzeme ve zaman zaman coşkulu renkler ile harmanlanan ürünler benim tasarım felsefem… Zaten hayatın kendisi de bir tasarım.

YAPIM RANA KORGÜL  FOTOĞRAFLAR BARIŞ ÖZÇETİN – KADİR AŞNAZ